Vent lidt med etiketten...

…og her mener jeg ikke regelsæt for ”korrekt” adfærd. Jeg mener til gengæld, at vi skal vente lidt med at beslutte os for, hvad noget er. Vi skal vente med at sætte etiketter på.

Når vi sylter blommer, giver det rigtig god mening at tilføre syltetøjsglasset en etikette hvorpå der står ’blommer’, så kan vi finde tilbage til det rigtige glas i viktualierummet og blommerne forbliver nok i al væsentlighed blommer, også når der er gået en rum tid, blommer er blommer. Etiketten giver mening.

Mange andre elementer i livet, har vi langt sværere ved at definere, men det afholder os desværre ikke fra rent faktisk at gøre det. Og vi gør det hele tiden. 

I hverdagen er det nemt at bruge etiketten ’urimelig’ om en kollegas adfærd. Det er nemt at bruge etiketten ’upassende’ om en mødedeltagers bidrag på månedsmødet. Det er nemt at bruge etiketten ’destruktiv’ om en ung mands opførsel i klasserummet.

Når vi tyer til den nemme og hurtige etikettering, så lukker vi for flere perspektiver, vi stopper nysgerrigheden, vi gør videre undersøgelser overflødige og dermed bevæger vi os videre, med et alt for snævert udsnit af en meget mere kompleks virkelighed. 

Jeg samarbejdede på et tidspunkt med den desværre nu afdøde ingeniør, psykolog, matematiker, John Shotter. Han havde nogle enormt inspirerende tanker om livet og måden vi er tilstede i vores organisationer på. Han havde nogle begreber som lød: ”To avoid labeling”, ”To empower vagueness”, ”To be deliberately non-decisive”, og flere andre lignende talemåder. Disse elementer snakker jeg ofte med ledere og medarbejdere om, i relation til deres måde at samarbejde på, i relation til deres måde at lede på,  i relation til alle deres organisatoriske dialoger. 

I vores organisationer skal vi forstå og vi skal handle. Heldigvis findes der tilgange til forståelser og til handlinger, der tager ovenfor beskrevne åbenhed og nysgerrighed alvorligt.

Grib ud efter mig, hvis du har lyst til at snakke videre.

Ole Lauge Sørensen // www.aletheia.dk // ole@aletheia.dk // 93921616

# ledelse / projektledelse / procesforståelse / strategi / afklaring / gevinstrealisering / samarbejde / relationel forståelse / dialogske kompetencer / planlægning / forståelse / organisering / psykologisk tryghed / selvledelse / og meget mere